اهمیت شان نزول آیات قرآن
مبحث شان نزول های آیات از اوایل نزول قرآن بعنوان یکی از عناصر اصلی فهم آیات همیشه مدنظر بوده است. شان نزول بصورت ساده یعنی داستان یا ماجرای واقعی که در پس زمینه برخی آیات قرآن وجود دارد. می دانیم بسیاری از آیات قرآن بصورت کلی بیان شده اند و اشاره به داستان ها و روایات در آن نشده است. در قرآنی که حضرت علی علیه السلام در زمان پیامبر جمع آوری و کتابت کرده بودند، این شان نزول ها بصورت دقیق آورده شده بود که بعنوان مصحف فاطمه معروف است. بعدها در زمان خلیفه سوم که قرآن مجددا جمع آوری شد، آن مصحف نیز از دیده ها غایب گشت تا یوم الوقت المعلوم که دوباره به دست مسلمانان و شیعیان برسد.
به همین دلیل، در شأن نزول ها بین مفسرین اختلافات زیادی وجود دارد. اما با بررسی های روایی که انجام شده، بسیاری از آنها به اتقان نسبی رسیده است. از بین تفاسیر معروف، تفسیری که بیشترین توجه را به این مقوله کرده است تفسیر مجمع البیان علامه طبرسی است.
در اهمیت شان نزول آیات همین نکته بس که آیه ولایت بدون بیان شان نزول، در مورد حضرت علی ع فهم نمیشود و بصورت کلی معنی خواهد شد. یا ذوی القربای پیامبر بعنوان زنان پیامبر معنی خواهد شد